MASLEN s.r.o. - Slovenský výrobca ľahkej strešnej krytiny a trapézových plechov špičkovej kvality Vám ponúka plechovú strešnú krytinu ŠKRIDPLECH, GAPA, TOPDACH, UNIDACH, Trapézové plechy, Falcovaná strešná krytina, profesionálne klampiarske náradie FREUND, AKCIA.

MASLEN s.r.o. - PLECHOVÉ STRECHY - ŠKRIDPLECH, GAPA, TOPDACH, UNIDACH

MASLEN - PLECHOVÉ STRECHY - ŠKRIDPLECH, GAPA, TOPDACH, UNIDACH, Trapézové plechy, Falcovaná strešná krytina, profesionálne klampiarske náradie FREUND, AKCIA.

MASLEN - PLECHOVE STRECHY - SKRIDPLECH, GAPA, TOPDACH, UNIDACH

Szerelés Nyomtatás E-mail
 
Mielőtt belekezdünk a tetőlécek és a tetőfedő lemezek elhelyezésében, szükséges a tetőköpeny helyes szerkezetének választása. Szükséges az öntudat, mire lessz a jövőben kihasználva a tetőtér és ez szerint kiválasztani a helyes megoldást. Ha a tetőtér lakatlan marad (nem lesz kifűtve) és hőszigetelve, akkor nincs szükség bonyolult szerkezet választására, de ajánlatos jó minőségű difúziós fóliát használni, amelyek teljesen nyíltak, amely megengedi a tökéletes vízpára átvitelét. Ha pedig a tetőtér lakóegységnek fog szolgálni, ezzel a páraáteresztő fólia használatával problémamentes. Ha a tetőtér be lessz építve a páraáteresztő fólia használata szükséges és az ilyen tetőtér szerkezetet nem ajánlatos alábecsülni. A térséget a fólia és a tetőfedőlemez között szükséges elégségesen szellőztetni abban az esetben is ha a fólia a zsaluzaton fekszik, vagy közvetlen a hőszigetelésen. A szellőzőrések kialakításához kontraléceket alkalmazunk (A, B kép), ez által keletkezik egy szellőztetett rés az eresz szöglet és a gerinc között. A keletkezett beszívó réseket bebiztosítjuk védő szellőző ráccsal és védő szellőző szalaggal, amely a rovarok, madarak, levelek behatolását akadályozza, a tetőtér alá. A szellőző rácsot helyettesíthetjük tömítő szalaggal, amely előnyösebb kis lejtésszögű tető esetén vagy ha a szél felöli oldalról van szó (meghatározza a tervező vagy a statikus).
 
Ábra A / Tetőszerkezet zsaluzattal
Strešná krrytina GAPA - montáž 1
 
Ábra B / Tetőszerkezet zsaluzat nélkül
Strešná krrytina GAPA - montáž ´2
 
Leírás: 1 - acél lemez (ŠKRIDPLECH, GAPA), 2 - csavar tömítő alátéttel, 3 - oromszegély (lemez alá, lemezre), 4 - léc, 5 - szellőző rés, 6 - diffúziós fólia, 7 - kontraléc; 8 - szarugerenda, 9 - védődeszka, 10 - szigetelés, 11 - tömítő

LÉCEZÉS:
Az acéllemezből készült Skridplech és Gapa cserepeslemezeknél be kell tartani a 12°-kos lejtésszöget. A lécezés fontos előkészülés a lemezek szereléséhez. A helyes és pontos lécezés megkönnyebbíti és gyorsítja a lemezek szerelését. A szerelés előtt, ajánlatos a fedélszerkezet ellenőrzésén nem csak a méretek de a szerkezet egyenlőtlensége miatt is, amely negatívan befolyásolhatná a szerelést. A lécezés távköze 3500 mm, az utolsó léc szabály szerint a gerinctől kb. 30-50 mm a fedélszéktől. A fedőlemezek síktömege kb. 5kg/m2, ezért nem szükséges a tetőszerkezet és a lécek erősítése. Abban az esetben ha nem használunk ereszlemezt, ajánlatos a lécet állítva szögelni, amennyiben ezen a részen a lemezt a sajtolás mögött horgonyoljuk. A nedves levegő kondenzálása miatt, a tavaszi és őszi hónapokban, tetőalatti fólia - pót vízszigetélését ajánljuk. A hőszigetelt tetőszerkezetnél a tetőfólia használata elkerülhetetlen. A pót vízszigetelőt szükséges kiengedni az ereszlemezre. A fóliára kontraléceket szögelünk a szarugerendák hosszirányában és erre rá megy a lécezés. Figyelmeztetjük, hogy elsősorban a szarugerendákra fel kell szerelni a csatorna kampókat megfelelő lejtésszögben (csak abban az esetben ha nem lesznek a homloklécre szerelve) és a tetőablakokat a gyártótóol megadott szerlési útmutató szerint.

KEZELÉSE ÚTMUTATÓ A TÁBLÁKHOZ:
A szerelésnél vigyázni kell a táblák deformálására és csavarodására. Igyekezzenek a táblák függőleges kezelését elérni. Amennyiben a táblák vízszintes kezelése nem elkerülhető, szükséges ezt óvatosan végrehajtani, mert a profilhossz egyes alapváltozata következhet be. Ez a veszély 4m táblahosszon felüli lemezek esetén jöhet létre. A táblák egyszerűbb kezeléséhez rövidebb méretű lemezeket ajánlunk, különösen az esetben, ha az építkezés területe kis méretű.

chodenieAJÁNLÁS:
Ha szükséges a szereléshez létra használata, ahol a létra érintkezik a lemezzel be kell csomagolni fóliával úgy, hogy megakadályozzuk a lemez felületének sérülését. A lemezen járni lehetséges, de csak a lécekkel alátámasztott hullámvölgybe szabad lépni. Ajánlatos csak puha talpú cipőt használni. Ha mégis megsérül a tetőfedő lemezen a festékbevonat szükséges javító lakkal ezt elhárítani. Egyes esetekben a lemezek elhelyezése jobb ha bal oldalról történik. A táblákat már a rögzített táblák alá toljuk. Ezzel elérhető hogy a lemezek egymásba helyezkednek és nem mozdulhatnak lefelé. 
 
LEMEZRÖGZÍTÉS:
A fedőlemezeket 4,8x35 mm-es méretű farmercsavarokkal és EPDM vulkanizált gumi alátéttel rögzítjük a szerkezethez. A csavarokat folyamatos szabályzású elektromos csavarozó géppel húzzuk be. A lemezcsavar akkor van megfelelően meghúzva, ha az EPDM gumi alátét "kibújik" az acél alátét alól. A csavarok átlagos felhasználása: 6-9 db/m2. A csavarokat a hullámvölgybe helyezzük úgy, hogy a fedőlemez szorosan felfeküdjön a tetőlécre. A tető szélénél a fedőlemezt sűrűbben kell rögzíteni. A fedőlemezt a gerincnél minden hullámban rögzíteni kell. Az acéllemez összekötéséhez 4,8x2mm-es méretű lemez csavart használunk. Itt a hossz menti toldásnál a fedőlemezeket 2 cm-rel a hullámtörés alatt kell rögzíteni, a hullám tetején. 

Strešná krrytina GAPA - kotvenie
TETŐ SZELLŐZTETÉS:
Nagyon fontos a tető, mint egység megfelelő szellőztetése. A gerincen a fedőlemezek között kb. 11 cm-es rést hagyunk, amelyet univerzális szellőztető szalaggal fedünk be. Így ki van szellőztetve a tetőköpeny gerincnél, a fedőlemezek közti résen keresztül. A gerinc elemek rögzítése a fedőlemezhez minden második hullámban történik. A tetőfedő lemezek és a gerinc elemek rögzítése után hozzá lehet kezdeni a többi tartozékok szereléséhez, mint a hófogók, felső oromszegélyek, falszegély lemezek, stb. A szerelés során keletkezett fém fűrészport puha kefével el kell távolítani a felületről. 

A LEMEZEK DARABOLÁSA:
A lemezek darabolása fúróra rögzített vágófejjel történik. Minden szabás helyét szükséges javító lakkal lekezelni és eltávolítani az acél reszeléket, amely a jövőben rozsdulhat. Soha ne használjunk csiszoló korongot, mert ez nagyon felmelegíti a vágott anyagot és megsérti a horganybevonatot és a festékbevonatot. A repkedő felolvadt acéldarabok (szikrák), ha ráesnek a lemezre, beleolvadnak a festék bevonatba több méteres körzetben. Később, pár hónap elteltével, jellegzetes sárga foltok keletkeznek, utolágos korrodációt okoznak és a lemez átrozsdásodását. Termikus hatású daraboló eszközök használata esetén megszűnik a garancia, és a jótállás a gyártó részéről. A szerelés során keletkezett fém fűrészport puha kefével kell eltávolítani a felületről.

RAKTÁROZÁS ÉS KEZELÉS:
Az anyagot száraz és szellőztetett raktárban, közvetlen napsugarak hatása nélkül, raklapon a padlótól 2 cm-re szükséges tárolni, különben fennál a lemez bepárásodásának veszélye. A lemez elemeket egymáson hosszabb ideig, mint a gyártástól számított 3 napig nem szabad raktározni, mivel fennál a levegő nedvesség lecsapódásának és a fehér korrózió képződésének veszélye. Több mint 30 napos raktározás esetén az egyes panelek közé vékony faléceket kell elhelyezni és az egyik oldalon úgy támasztani alá, hogy a keletkezett kondenz víz elfolyhasson. Rövid ideig az anyagot a szabadban is lehetséges tárolni, de a raklapokon elhelyezett fedőlemezeket a közvetlen napsugarak elől nem áttetsző, levegőt ateresztő, szabadvégű ponyvával kell védeni. Az anyagnak nem szabad megázni és meg kell védeni attól, hogy az anyag élénél víz bejusson a lemezek közé. Ha a víz az anyag szélénél esetleg mégis bejutott, az egyes paneleket feltétlenül szét kell rakni és hagyni kell kiszáradni.

FIGYELEM!
Nyílt terepen raktározott lemez hajlamos a szél szívóereje által való megemelésre. 
Az esetben ha az áru és a szerelés közötti határidő meghaladja a harminc napot a jótállási feltételek nem fogadhatók el a gyártó részéről.
 

Acél tetőfedő lemez

Úvod MASLEN | Szerelés
slovensky česky deutsch english magyar română

MASLEN s.r.o., PLECHOVÉ STRECHY - ŠKRIDPLECH, GAPA, TOPDACH, UNIDACH

MASLEN s.r.o. - PLECHOVÉ STRECHY - ŠKRIDPLECH, GAPA, TOPDACH, UNIDACH

MASLEN - PLECHOVE STRECHY - SKRIDPLECH, GAPA, TOPDACH, UNIDACH

ŠKRIDPLECH, GAPA, TOPDACH, UNIDACH

ŠKRIDPLECH, GAPA, TOPDACH, UNIDACH

ŠKRIDPLECH, GAPA, TOPDACH, UNIDACH